Mężczyzna trzymający się za serce.
Źródło: Max Pixel

Naukowcy odkryli, jak uniknąć chorób układu krwionośnego. Wystarczy jeść dwa warzywa

Stanisław JanowskiStanisław Janowski
26 Sierpnia 2020

Badania opublikowane w British Journal of Nutrition udowadniają, że warzywa kapustne hamują proces zwapnienia naczyń krwionośnych. Badania zostały przeprowadzone przez australijskich naukowców.

Za badania odpowiedzialni byli naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan oraz Uniwersytetu Australii Zachodniej. Na potrzeby swojej tezy badaniu została poddana grupa 684 seniorek.

Dieta cud

Naukowcy w swoich badaniach porównali danę związane z jadłospisem i zdrowiem 684 seniorek. Wyniknęło z nich, że dieta bogata w warzywa kapustne, takie jak brukselka i brokuł, mogą wpływać na zmniejszenie poziomu zwapnienia aorty, która wskazuje na chorobę naczyń krwionośnych. Warto podkreślić, że wyniki badań dotyczą wyłącznie starszych kobiet.

Mężczyzna chciał popisać się przed znajomymi, nagle wszyscy zamarli. Nieprawdopodobne nagranieMężczyzna chciał popisać się przed znajomymi, nagle wszyscy zamarli. Nieprawdopodobne nagranieCzytaj dalej

Najczęstsza przyczyna śmierci w Polsce

Schorzenia układu krwionośnego, czyli choroby sercowo-naczyniowe, to najczęstsza przyczyna śmierci w Polsce. Przyczyn chorób tego typu jest wiele, a co roku w naszym kraju umiera na nie 200 tysięcy osób. Najpopularniejszymi powodami zapadania na choroby sercowo-naczyniowe, to źle zbilansowana dieta oraz brak aktywności fizycznej. Chorobom tym można skutecznie przeciwdziałać, nie wszystkie schorzenia da się jednak pokonać sposobami farmakologicznymi, wiele zależy właśnie od ustalenia odpowiedniej diety. Najnowsze odkrycia naukowców z Australii rzucają zupełnie nowe światło na profilaktykę chorób serca.

Niezwykle niebezpieczny pająk pojawił się w Polsce. Jest w całym krajuNiezwykle niebezpieczny pająk pojawił się w Polsce. Jest w całym krajuCzytaj dalej

Przytul do serca brukselkę i brokuła

„Nasze wcześniejsze badania wskazywały, że wysokie spożycie warzyw kapustnych ma związek z mniejszym ryzykiem wystąpienia zawału lub udaru. Ta analiza sugeruje potencjalną przyczynę. Warzywa te obfitują w witaminę K, która może hamować proces zwapnienia naczyń krwionośnych” - tłumaczy autorka badań, dr Lauren Blekkenhorst. Naukowcy podkreślają jednocześnie, że według badań, prawdopodobieństwo rozległego zwapnienia aorty u kobiet, których dieta zawierała 45 gramów warzyw kapustnych dziennie, była o 46 procent niższe, niż u kobiet, który ich nie spożywały.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Niezwykle niebezpieczny pająk pojawił się w Polsce. Jest w całym kraju
  2. Powstanie miasto w kosmosie. Niezwykłe plany najbogatszego człowieka świata
  3. Bateria, która będzie działać 28 tysięcy lat. Firma chce rozpocząć produkcję
  4. Archeolodzy weszli do jaskini i znaleźli coś co zwaliło ich z nóg. Doskonały stan znaleziska sprzed 200 tysięcy lat

Następny artykuł