Kostki czekolady, maliny, cukier puder
Źródło: Piqsels

Czekolada lekiem na choroby serca. Naukowcy potwierdzają najnowsze doniesienia

Stanisław JanowskiStanisław Janowski
23 Lipca 2020

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC) istnieje połączenie między jedzeniem czekolady i obniżaniem ryzyka wystąpienia chorób serca.

Naukowcy cały czas badają choroby serca i sposoby na minimalizowanie ryzyka ich występowania. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez ESC odpowiedzią może okazać się spożywanie czekolady.

Badania na dużą skalę

Europejskie Tworzystwo Kardiologiczne przeprowadziło badania na grupie 336 tysięcy osób, wyniki zostały opublikowane w magazynie Europeans Journal of Preventive Cardiology i mówi o tym, że spożywanie raz w tygodniu czekolady daje wymierne efekty w walce z chorobami serca. Naukowcy podkreślają, że nie chodzi o jedzenie ogromnych ilości tego słodkiego przysmaku, jednak w odpowiednich dawkach czekolada może być dla nas dobra.

Jak opóźnić starzenie się mózgu. Naukowcy opracowali 3 zaskakujące krokiJak opóźnić starzenie się mózgu. Naukowcy opracowali 3 zaskakujące krokiCzytaj dalej

Czekolada sprawia, że komórki krwi są zdrowsze

Za badania odpowiada dr Chayakrit Krittanawong z Baylor College of Medicine w Teksasie. Według niego badania sugerują, że czekolada pomaga utrzymać naczynia krwionośne w zdrowiu. Jak podkreśla naukowiec, już w przeszłości eksperci udowodnili, że czekolada pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi oraz na budowę naczyń krwionośnych. Czekolada zawiera dużo zdrowych składników odżywczych, takich jak flawanoidy, metyloksantyny, polifenole i kwas stearynowy. Składniki te redukują ryzyko zapaleń i zwiększają poziom dobrego cholesterolu.

Muzyka wzbudza w Tobie silne emocje? To znaczy, że Twój mózg jest wyjątkowyMuzyka wzbudza w Tobie silne emocje? To znaczy, że Twój mózg jest wyjątkowyCzytaj dalej

Ponad 50 lat badań

Dr Krittanawong podkreśla, że w swoich badaniach chciał sprawdzić przede wszystkim wpływ czekolady na naczynia krwionośne zasilające serce (głównie tętnice wieńcowe). W swoich badaniach naukowiec skorzystał z testów przeprowadzanych na przełomie ostatnich pięciu dekad, a w badaniach łącznie wzięły udział setki tysięcy ochotników. Wyniki badań są zaskakujące. Spożywanie czekolady raz w tygodniu skutkuje spadkiem ryzyka występowania chorób wieńcowych aż o 8%. Co więcej rodzaj czekolady nie ma wpływu na wyniki, więc nie trzeba zmuszać się do jedzenia gorzkiej czekolady.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Muzyka wzbudza w Tobie silne emocje? To znaczy, że Twój mózg jest wyjątkowy
  2. Jak opóźnić starzenie się mózgu. Naukowcy opracowali 3 zaskakujące kroki
  3. Streaming muzyki bezpośrednio do mózgu. Nowa technologia od Elona Muska
  4. Największe firmy przeciwko emisji CO2. W projekcie m.in. Microsoft, Nike, Mercedes i Danone

Następny artykuł