Kolby kukurydzy z napisem GMO
Źródło: ndla.no

Czy uważasz, że żywność GMO jest groźna dla ludzi?

Stanisław JanowskiStanisław Janowski
6 Listopada 2020

Genetycznie modyfikowana żywność to temat, który rozgrzewa publiczną dyskusję od dekad. Społeczeństwo spiera się, czy takie “ulepszone” pożywienie jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Czy według Ciebie, żywność GMO jest dla nas niebezpieczna?

Chociaż wielu naukowców zapewnia, że genetycznie modyfikowana żywność jest bezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Wiele osób twierdzi jednak, że tak nie jest, a swoje zdanie argumentuje niewystarczającymi danymi, które uwzględniałyby jak taka żywność wpływa na nas na dłuższą metę i kolejne pokolenia.

Atrakcje na Marsie. Miejsca, które przyszli turyści będą zwiedzać na Czerwonej PlanecieAtrakcje na Marsie. Miejsca, które przyszli turyści będą zwiedzać na Czerwonej PlanecieCzytaj dalej

Naukowcy uspokajają

National Geographic napisało w 2016 obszerny artykuł na temat genetycznie modyfikowanej żywności (GMO), w którym wyjaśniają, czy tego rodzaju pożywienie jest bezpeiczne dla ludzkiego zdrowia. Według autora artykułu, Tamar Haspela, genetycznie modyfikowane uprawy są tak samo bezpieczne, jak ich niemodyfikowane odpowiedniki. Modyfikowane uprawy nie zmieniają wpływu na środowisko, a do ich uprawy stosuje się o wiele mniej pestycydów, co jest niewątpliwie ogromnym plusem.

DZISIAJ GRZEJE:

1. Najpotężniejszy statek kosmiczny w historii ludzkości. SpaceX zaprezentowało Starship

2. Tragiczne wieści, nie żyje ratownik medyczny. Mężczyzna chciał udzielić pomocy pacjentowi

Uprawy GMO i GE posiadają również parę minusów. Jak zauważyła Narodowa Akademia Nauk w USA, Genetycznie modyfikowane uprawy oraz genetycznie modyfikowane organizmy nie mają wpływu na zwiększoną liczbę plonów, a mogą się nawet przyczyniać do pojawienia się problemów związanych z chwastami odpornymi na herbicydy, co generuje duże koszty podczas ich usuwania.

Najpiękniejsze gwiazdozbiory na polskim niebie. Znajdziesz je za pomocą prostej aplikacjiNajpiękniejsze gwiazdozbiory na polskim niebie. Znajdziesz je za pomocą prostej aplikacjiCzytaj dalej

Czy genetycznie modyfikowana żywność jest dla nas groźna?

Narodowa Akademia Nauk przygotowała specjalny raport, który analizuje technologię GMO oraz GE. W 388-stronnicowym raporcie znajdują się wszystkie aspekty związane z genetycznie modyfikowaną żywnością. Jak podkreśla Akademia, “temat związany z bezpieczeństwem i zagrożeniami płynącymi z genetycznie modyfikowanej żywności jest trudny, ponieważ dyskusje toczą się na wielu poziomiach, a najważniejszym aspektem jest po prostu ludzkie zaufanie”.

Najważniejsze postanowienia w raporcie mówią o tym, że genetycznie modyfikowane uprawy są bezpieczne do jedzenia, wątpliwości mogą się oczywiście pojawiać, ale nie ma obecnie udokumentowanych przypadków, kiedy taka żywność zaszkodziło człowiekowi ze względu na swoją modyfikację.

Apple nie chce dać zasilacza? Xiaomi stworzy go za groszeApple nie chce dać zasilacza? Xiaomi stworzy go za groszeCzytaj dalej

Co więcej, modyfikowanie żywności nie wpływa na zwiększenie upraw, co przez wiele lat było jednym z argumentów “za” w tego typu dyskusjach. Modyfikacje poprawiają jednak odporność upraw na wybrane chwasty i choroby. Jeżeli chodzi zaś o rolę modyfikowanych upraw na pracę rolników, to w ogólnym rozrachunku z ekonomicznego punktu widzenia żywność GMO poprawia sytuację finansową rolników (mniejsze straty upraw ze względu na choroby i chwasty), jednak mniejsze gospodarstwa rolnicze mogą nie zauważyć różnicy ze względu na różnicę w cenie za nasiona GMO.

Następny artykuł