Kebab na rożnie
Źródło: Unsplash

Reklama kebaba za prawie pół miliona. Wszyscy za to zapłaciliśmy

Artur ŁokietekArtur Łokietek
11 Czerwca 2020

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości przyznała niemal pół miliona złotych dofinansowania dla... producenta kebabów. Firma oferuje jedzenie "wpisujące się w polskie specjały żywnościowe". Wszystko to w celu wspierania polskich marek. Oczywiście zapłacimy za to my - społeczeństwo.

Choć Kebab to danie już dla nas niemal narodowe, pomysł na dofinansowanie firmy zajmującej się produkcją kebabów jest co najmniej dziwny. Tym bardziej, że chodzi o rozwój polskich marek.

Konkurs Go to Brand

Konkurs Go to Brand realizowany przez Polską Agencję Rozwoju przedsiębiorczości ma na celu wspieranie polskich marek i firm. Tych łącznie wyłoniono aż 770, zaś wartość dofinansowania wybranych wniosków stoi na poziomie 212,33 milionów złotych. Warto tu jednak zaznaczyć, że polskie firmy musiały też spełniać różne wymogi, takie jak możliwość zaistnienia na rynku międzynarodowym, w czym dofinansowanie miałoby pomóc. Wyłonieni zwycięzcy to w znacznej części znane polskie firmy, takie jak Stara Mydlarnia, Talkin' Things czy Yope, choć pojawiło się niewiele nikomu nieznanych. Najwięcej firm starających się o grant pochodziło przede wszystkim z sektorów IT i mody. Tym bardziej zaskakuje więc, że wśród firm kosmetycznych, medycznych, technologicznych i wielu im podobonych znalazła się... firma produkująca kebab.

Kebab jako polskie danie narodowe

Oczywiście, żartobliwie kebaba polskim daniem narodowym określa się już od wielu lat, jednak nie do końca jestem przekonany, aby automatycznie miałoby to znaczyć, że firma działająca w tym segmencie miała uzyskać aż 408,8 tys. złotych! I to pochodzących ze środków publicznych. Oznacza to w pewien sposób, że nawet będąc wege wspieramy lokalnego kebaba. Jan Zając, prezes firmy Sotrender dopiero niedawno podzielił się w serwisie Facebook zdjęciem wyłonionych beneficjentów, choć wyniki ukazały się rok temu. Napisał on, również "wśród beneficjentów programu PARP Go to Brand prawdziwe multikulti".

Producent kebaba jako dobro Polski

Obrazy Techgame

Chodzi tu firmę Damak Kebab. Okazuje się jednak, że nie jest ona restauracją, a producentem żywności. "W naszym zakładzie o mocach produkcyjnych sięgających 26 ton dziennie produkowany jest kebab z kurczaka, kebab z wołowiny, kebab pieczony, kurczak w kostkach" - czytamy na oficjalnej stronie. Producent otrzymał olbrzymie dofinansowanie, co może wynikać z wieloletniego doświadczenia o jakim piszą na swojej stronie - "Zakład Mięsny Damak Kebab Sp. z o.o. został założony przez pasjonatów swej pracy – wyspecjalizowaną ekipę posiadającą wieloletnie doświadczenie w produkcji kebabu".

Zobacz także:

  1. Ogień zwalczaj ogniem, czyli Rosjanie gaszą pożar działem przeciwpancernym
  2. Koniec migdalenia się w filmach. Sceny erotyczne będą tworzone za pomocą efektów specjalnych
  3. TVP nie zwalnia tempa. Telewizja postanowiła wydać 12 mln na konkretne usługi
  4. Rządową aplikację przeciw koronawirusowi reklamują boty. Spam na portalach społecznościowych



Następny artykuł