Krówka tak śliczna i ma pyszczek do miziania.
Źródło: Pikist

Sztuczne mięso jednak nie będzie hitem? Naukowcy natrafili na poważny problem

Stanisław JanowskiStanisław Janowski
15 Września 2020

Sztuczne mięso wytwarzane w laboratoriach może być tym, co w końcu sprawi, że zatruwające środowisko hodowle krów i świń zostaną zlikwidowane. Naukowcy jednak napotkali na nietypowy, jednak bardzo poważny problem związany z tym wynalazkiem.

Naukowcy z University of Sydney oraz Curtin University przeprowadzili badania, z których wynika, że nawet jeżeli laboratoryjnie hodowane mięso trafi do sklepów na szeroką skalę, to większość ludzi z pokolenia Z (urodzonych po 1995 roku) nie będzie chciało go kupować. Powód jest niezwykle trywialny.

Liczby są przerażające

Znalezienie sensownej alternatywy dla żywego inwentarza jest coraz bardziej palącą kwestią. Tylko w Stanach Zjednoczonych rocznie zabijanych jest 39 milionów krów, a statystyki podają, że rocznie na świecie zabijanych jest łącznie 150 miliardów zwierząt. Przy okazji mamy ogromny problem z nadprodukcją żywności pochodzenia zwierzęcego. Jako że nie każdy chce lub jest w stanie zrezygnować z mięsa w swojej codziennej diecie, naukowcy chcą je zastąpić sztucznym, tworzonym w laboratorium zamiennikiem.
Beyond Meat i inne roślinne zamienniki coraz popularniejsze.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Skarb Putina potężną bronią Rosji. Dzięki niemu ucisza Zachód i trzyma kraj na powierzchni

2. Mieszkanie w Krakowie kryło prawdziwy skarb. Wartość znaleziska wbija w fotel

Na rynku pojawia się coraz więcej roślinnych zamienników mięsa, takich jak to produkowane przez Beyond Meat. Wiele osób jednak twierdzi, że pomimo ciekawego smaku, taki produkt nie jest w stanie zastąpić prawdziwego mięsa. Naukowcy pracują więc również nad mięsem hodowanym w laboratorium. Jest ono tworzone na bazie komórek zwierzęcych i jest niezwykle podobne do rzeczywistego mięsa. W tym przypadku jednak naukowcy napotykają na niezwykłą zaporę wśród społeczeństwa, szczególnie wśród młodszej jego części.

Znaleziono ślady życia w kosmosie. Przełomowe odkrycie na WenusZnaleziono ślady życia w kosmosie. Przełomowe odkrycie na WenusCzytaj dalej

Sztuczne mięso jest obrzydliwe?

Naukowcy z australijskich uniwersytetów przeprowadzili szeroko zakrojone ankiety na temat akceptacji sztucznie wyhodowanego mięsa. Ku ich zdziwieniu, okazało się, że aż 72% osób przedstawiających generację Z (urodzeni po 1995 roku), nie chcą regularnie jeść tak wyprodukowanego mięsa. Dzieje się tak nawet pomimo tego, że 59% z nich jest zaniepokojonych wpływem tradycyjnej hodowli na środowisko. Większość testowanych uznała po prostu, że sztucznie hodowane, w warunkach laboratoryjnych, mięso jest obrzydliwe i niebezpieczne.
Wyniki mogły przyprawić naukowców o niezły ból głowy, bo pomimo tego, że znaczna większość osób jest przeciwna tego typu innowacjom, to 41% badanych stwierdziło, że sztuczne mięso mogłoby być zdrową i dobrą alternatywą dla tradycyjnego mięsa z regularnych hodowli bydła.

Dziwne dźwięki po niewidocznej części Księżyca. Ogromna tajemnica NASADziwne dźwięki po niewidocznej części Księżyca. Ogromna tajemnica NASACzytaj dalej

Zamiast sztucznego mięsa wolimy nie jeść mięsa?

Wielu ankietowanych stwierdziło również, że jeżeli dostałoby wybór, to będą jeść mięso tworzone z roślinnych zamienników lub w ogóle zrezygnować z mięsa i przejść na dietę wegetariańską. A aż 30% zupełnie wyklucza spożywanie sztucznego mięsa z laboratorium lub zastąpienie go dietą zawierającą owady, która jest bardzo bogata w białka i mogłaby zastąpić mięso z hodowli bydła.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Poprosiła przechodnia o pieniądze, usłyszała odmowę. Finał historii zaskakuje
  2. Przy następnej wizycie w McDonald's zamów niestandardowe frytki. Wystarczy poprosić o 1 rzecz, niebywała różnica w smaku
  3. Zjedli daktyle sprzed 2 tysięcy lat. Wyjaśniają, jak smakowały
  4. Amerykanie testują nowy potężny sprzęt. Cały świat drży w posadach
  5. Tak wyglądają Niemcy. Chcą, żeby w Polsce było identycznie
  6. Ostatnie dni Violetty Villas były koszmarem. Gwiazda odeszła w zapomnieniu

Następny artykuł