Usmażona pierś z kurczaka i sałatka na talerzu.
Źródło: Pixabay

Podczas smażenia piersi z kurczaka wypłynęła biała wydzielina? Mamy wyjaśnienie, czym jest

Stanisław JanowskiStanisław Janowski
29 Września 2020

Mięso z kurczaka jest chyba najpopularniejszym rodzajem mięs w Polsce. Charakteryzuje się ono prostotą przygotowania, jest smaczne i stosunkowo tanie. Jednak czasami można zaobserwować, że podczas smażenia, z kurczaka wydziela się dziwna, biała substancja. Rzućmy na nią naukowym okiem.

Mięso z kurczaka jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy go nie przeciągnąć, aby było soczyste i pyszne. Idealnie pasują do niego przyprawy z całego świata, więc przy okazji można z nim trochę poeksperymentować. Czasami jednak podczas smażenia kurczaka wydziela się z niego nieprzyjemna, biała wydzielina.

Mięso pełne antybiotyków?

Popularna teoria mówi, że biała wydzielina, która wytrąca się z kurczaka podczas smażenia lub gotowania, to efekt stosowanych antybiotyków i leków, którymi faszerowany był ptak podczas dorastania. Jest to jednak na szczęście tylko fałszywa informacja, a biała wydzielina nie ma z tym nic wspólnego. Co więcej jest to bardzo naturalne zjawisko, które wytułaczyła dietetyczka i ekspertka do spraw żywienia Katarzyna Okręglicka.

W TVP gwiazda disco polo w roli naukowca. Absurd przekroczył wszelkie graniceW TVP gwiazda disco polo w roli naukowca. Absurd przekroczył wszelkie graniceCzytaj dalej

Czym jest tajemnicza substancja w mięsie?

Jak wyjaśnia ekspertka, biała wydzielina, która pojawia się podczas obróbki termicznej kurczaka, to nic innego jak białko. “Ta pianka to nic innego jak zwykłe białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmiany struktury białka pod wpływem wysokiej temperatury. To na pewno nie są ani antybiotyki, ani hormony, gdyż w Unii Europejskiej jest zakaz używania takich substancji. Chyba że w specjalnych przypadkach i pod nadzorem weterynarza” - tłumaczy specjalistka. Warto podkreślić, że substancja ta nie jest szkodliwa dla zdrowia i jest zupełnie naturalnym zjawiskiem. Warto jednak pamiętać o innym aspekcie przyrządzania kurczaka, który nie jest dla nas zdrowy.

DZISIAJ GRZEJE:

1. Najdziwniejsze odpowiedzi w "Jeden z dziesięciu". Aż trudno uwierzyć, że padły na wizji

2. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Uwaga na nowe metody oszustów. Kobieta wysłała niewinnego SMS-a i straciła fortunęUwaga na nowe metody oszustów. Kobieta wysłała niewinnego SMS-a i straciła fortunęCzytaj dalej

Mięso kurczaka. Zdrowe czy nie?

Mięso kurczaka jest niskokaloryczne, odżywcze i zawiera małą ilość tłuszczu. Pod tym względem jest ono o wiele zdrowsze niż np. mięsa czerwone. Warto jednak pamiętać, że nie w każdej postaci kurczak będzie dla nas tak samo zdrowy. Generalnie rzecz ujmując cały proces smażenia mięsa już wpływa negatywnie na nasz organizm. Chrupiąca skórka z czarnym lekko przypalonym nalotem jest w stanie poważnie podrażnić nasz żołądek, dlatego jeżeli lubimy smażonego kurczaka, to warto smażyć go szybko, tak aby w środku był soczysty i ugotowany, a w środku przyjemnie podsmażony. Pierś z kurczaka jest gotowa do spożycia w momencie, kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 75-80 stopni Celsjusza.

NASA uwieczniła coś bardzo dziwnego. Naukowcy aż przecierali oczy ze zdumienia, gdy zobaczyli niezwykłą kometęNASA uwieczniła coś bardzo dziwnego. Naukowcy aż przecierali oczy ze zdumienia, gdy zobaczyli niezwykłą kometęCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Rozpływająca się w ustach pyszność z czasów PRL-u, dziś smakuje jeszcze lepiej. Powrót do beztroskiego dzieciństwa gwarantowany
  2. Pilnie ewakuowano ponad 2 tysiące osób. Służby muszą zachować szczególną ostrożność
  3. Najdziwniejsze odpowiedzi w "Jeden z dziesięciu". Aż trudno uwierzyć, że padły na wizji
  4. Ważna decyzja dla klientów Play. Sieć musi zwrócić pieniądze
  5. Wysyp kawę na folię i ją podpal. Piorunujący efekt jest natychmiastowy
  6. Pamiętacie 9-letniego Przemka? Wcześniej rozbił skarbonkę by ratować kotka, teraz powrócił w wielkim stylu

Następny artykuł