Mikrofalówka
Źródło: Unsplash

Nowe badania pokazują, że mikrofalówki nie nadają się do niczego. Jest na to rozwiązanie

Artur ŁokietekArtur Łokietek
5 Sierpnia 2020

Mikrofalówki to ta część technologii, która nigdy doskonała nie była, ale i tak wielu z niej korzysta. Najnowsze badania pokazują, że faktycznie - mikrofalówki nie nadają się nawet do zagotowania wody. Naukowcy mają na to wstępne rozwiązanie.

MIkrofalówki okiem niektórych to zło wcielone, a według innych - niezbędna ofiara jakości kosztem szybkości.

Mikrofalówki dominują świat

Kuchenki mikrofalowe zaistniały w 1947 roku, gdy pierwszy komercyjny model trafił na rynek. Szybko okazało się, że (wtedy) drogie urządzenie może okazać się błogosławieństwem dla wiecznie zapracowanych rodzin, które rzadko mają czas, aby zdążyć cokolwiek przygotować po powrocie z pracy, odebraniu dziecka ze szkoły, pojechania do fryzjera i tak dalej. Tak się jednak nie stało, a sprzęt okazał się dla niektóych faktycznie wspomnianym błogosławieństwem, ale inni zarzucają rezygnowanie z jakości posiłku na rzecz szybkości jego przygotowania. Same kuchenki mikrofalowe działają na banalnej zasadzie wprawiania w ruch cząstek wody znajdujących się w posiłku, a ich drgania powodują wzrost energii w podgrzewanym obiekcie, co za tym idzie - dochodzi ostatecznie do wzrostu wartości ciepła.

Recykling wchodzi na nowy poziom. Powstają rowery z kapsułek po kawieRecykling wchodzi na nowy poziom. Powstają rowery z kapsułek po kawieCzytaj dalej

Nawet wody nie podgrzejesz

Przyznajmy jednak, że jak bardzo nie ułatwiałyby nam przygotowania czegoś "na szybko", jakość jedzenia nie należy do zadowalających. W końcu podgrzewane przykładowe burrito może być do połowy wysuszone i do połwy zimne naraz. Sam używam mikrofałowki głownie do szybkiego przygotowania popcornu i ewentualnie podgrzania czegoś, co faktycznie nadaje się do podgrzania w taki sposób. Zresztą, urządzenie, które wiele lat temu miało być dla zabieganych zbawieniem, dziś wprawia w poważny szok, gdy słychać ten charakterystyczny dźwięk po przekroczeniu drzwi jakiejś knajpy. Naukowcy postanowili przyjrzeć się niedoskonałościom mikrofalówek bliżej. Wyniki opublikowane w AIP Advances pokazują, że w porównaniu z klasycznymi metodami podgrzewania wody, mikrofalówka nie należy do najrozsądniejszych.

Mikrofalówka kontra cała reszta

Klasyczny sposób podgrzewania wody w czajniku polega na tym, że ciecz podgrzewana jest od dołu. Cyrkulujące cząstki powodują, że po osiągnięciu konkretnej temperatury, ostatecznym efektem jest równo podgrzana woda w całym czajniku. Mirkofalówki tak nie działają - woda podgrzewana jest z każdej strony naczynia, ale nie ma żadnej cyrkulacji. Powoduje to, że płyn na górze jest zazwyczaj cieplejszy od tego, który znajduje się na dole. Dość powiedzieć, że istnieje takie zjawisko jak ciecz przegrzana, co często owocuje poważnymi oparzeniami, gdy względnie spokojny płyn okazuje się być hydrologicznym granatem.

Obrazy Techgame"Czułem się jak wewnątrz zwierzęcia" - astronauci NASA relacjonują powrót na ZiemięCzytaj dalej

Jest na to sposób?

Okazuje się, że problem z nierównym podgrzewaniem potraw w mikrofalówkach jest możliwy do naprawienia. Naukowcy zastosowali specjalny kubek, w którym górna część pokryta była cienkim srebrem. Dzięki temu, cząstki wody znajdujące się w górnej części naczynia nie przegrzewały się, a całośc znacznie bardziej przypominała klasyczną metodę konwekcyjnego podgrzewania. Oczywiście nie jest to rozwiązanie ostateczne, gdyż źle założona warstwa srebra jest w stanie wywołać spięcia, a nawet pożar. Badacze jednak wyjaśniają, że w naczyniu o odpowiedniej wielkości, srebrne pokrycie znajduje się w strefie z mniejszym oddziaływaniem mikrofal. Wydawać by się mogło, że problem z zagotowaniem herbaty w mikrofalówce został naprawiony, ale co z jedzeniem? Tu nowa metoda niestety nie działa, a jedzenie w dalszym ciągu może być do połowy ciepłe i do połowy zimne. Pozostaje nam czekać.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Przerażające odkrycie. Grzyb przejmuje kontrolę nad nad mózgiem zwierząt
  2. THEaiTRE, czyli sztuka teatralna napisana przez roboty. Premiera już niedługo
  3. Statek kosmitów na dnie Bałtyku. Czym jest tajemnicza anomalia bałtycka?
  4. Spragniona lawa pochłania puszkę z napojem. Niesamowite nagranie

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł