Miód
Źródło: pixinio.com

Dlaczego miód się nie psuje? Wyjaśniamy

Kuba WielochKuba Wieloch
15 Września 2020

Może mieć nawet 5000 lat i wciąż jest jadalny. Miód ma niezwykłe właściwości

Miód gości na naszych stołach od wieków. Już starożytni nauczyli się wykorzystywać pracę pszczół i przekuwać we własne korzyści. Dzięki temu produktowi nasi przodkowie nauczyli się wytwarzać pierwsze słodkie wypieki. Dodatkowo znacząco wzmacniał on ich układ odpornościowy, gdyż miód ma rewelacyjny wpływ na ludzkie zdrowie. Ten produkt ma jeszcze jedną niezwykła właściwość, mianowicie nie psuje się.
Ze względu na wiele właściwości fizycznych i chemicznych, miód jest niezwykle wytrzymały i odporny na rozkład. Warto tutaj wspomnieć , czym w zasadzie jest miód, aby dokładnie wyjaśnić, czemu ten produkt jest tak długowieczny.

Dlaczego miód się nie psuje?


Miód jest niezwykle słodkim produktem pracy pszczół. Co ciekawe potrafią go również wytwarzać nieliczne os, np. gatunek z podrodziny Polistinae. Owady przetwarzają nektar kwiatów roślinnych miododajnych, a także różnych wydzielin występujących głównie na liściach drzew. Warto tu wspomnieć, że miód pszczeli różni się składem od miodu os, które to pobierają nektar również z roślin trujących dla człowieka. Dlatego też wytwarzany przez nie produkt może być przyczyną ciężkich zatruć wśród naszego gatunku. Ludzie również nauczyli się wytwarzać miód sztuczny, który jednak nie ma tak dobrych właściwości, jak pszczeli odpowiednik.

Niemieckiego U-Boota zatopił kaloryfer czy morski potwór? Nieprawdopodobna relacja kapitanaNiemieckiego U-Boota zatopił kaloryfer czy morski potwór? Nieprawdopodobna relacja kapitanaCzytaj dalej

Skąd pochodzi miód?


Pszczoły gromadzą miód w plastrach, gdzie ulega on stopniowemu dojrzewaniu. Miód w zależności od surowca, z jakiego powstał, może być wytworzony w różnych formach: spadziowej, nektarowej (kwiatowej) oraz mieszanej (nektarowo-spadziowej lub spadziowe-nektarowej). Produkt ten może przybrać konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej poprzez żółtą do brunatno-brązowej (charakterystyczną, chociażby dla miodu gryczanego). Co ciekawe, miód powstaje na skutek reakcji chemicznych zachodzących w przewodach pokarmowych pszczół. Tam też pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego sacharoza przekształca się w glukozę i fruktozę. Następnie pszczoły wydalają produkt i umieszczają w plastrach.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Skarb Putina potężną bronią Rosji. Dzięki niemu ucisza Zachód i trzyma kraj na powierzchni

2. Normalny banknot 10 zł może kosztować fortunę. Wystarczy, że posiada jedną cechę

Niezwykłe właściwości produktu pszczół


Jak wynika ze źródeł naukowych, miód składa się w znakomitej większości z cukrów, które mają silne właściwości higroskopijne. Co to oznacza? Że nie zawiera on sam w sobie znamiennej ilości wody, natomiast ma on silne właściwości wchłaniające. Dzięki temu jest to względnie "suche" środowisko, w którym nie mogą rozwijać się mikroorganizmy, ponieważ nie mają dostępu do pożywienia. Dodatkowo miód ma specyficzną kwasowość (3-4,5 pH) co dodatkowo utrudnia przeżycie mikroorganizmów. To jednak nie wszystko. Decydującym czynnikiem jest fakt, że miód jest wytworem pszczół. Owady te, przed konsumpcją nektaru osuszają go za pomocą pracy skrzydełek, aby pozbyć się jak największej ilości wody. Gdy natomiast pochłoną go w ich żołądku, zaczyna działać oksydaza glukozowa. Dzięki temu przy wydalaniu miodu dochodzi również do wydalenia nadtlenku wodoru, który stanowi naturalną barierę ochronną.

Prawie 100 trzęsień ziemi na dobę w Yellowstone. Czy zbliża się globalna katastrofa?Prawie 100 trzęsień ziemi na dobę w Yellowstone. Czy zbliża się globalna katastrofa?Czytaj dalej


Dlatego też miód znajdowany w urnach ze starożytnej Grecji lub starożytnego Egiptu jest wciąż jadalny. Tym bardziej powinniśmy docenić pracę pszczół i dbać o ich przetrwanie.

źródła: smithsonianmag.com; wikipedia

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zobaczyła małą kuleczką na ziemi. Po chwili wiedziała, że nie opuści szczeniaka
  2. 10 minut i gotowe, najpyszniejsze pod słońcem pierogi leniwe od Ani Starmach. Dosłownie rozpływają się w ustach
  3. Niemieckiego U-Boota zatopił kaloryfer czy morski potwór? Nieprawdopodobna relacja kapitana
  4. Znaleziono ślady życia w kosmosie. Przełomowe odkrycie na Wenus
  5. Polski przemysł wojskowy też ma powody do dumy. Sprzęt zatwierdzony przez NATO
  6. Zofia Czerwińska przeczuwała swoją śmierć. Aktorka wypowiedziała poruszające słowa w rozmowie z przyjaciółką

Następny artykuł
Dlaczego miód się nie psuje? Wyjaśniamy | Techgame
Miód
Źródło: pixinio.com

Dlaczego miód się nie psuje? Wyjaśniamy

Kuba WielochKuba Wieloch
15 Września 2020

Może mieć nawet 5000 lat i wciąż jest jadalny. Miód ma niezwykłe właściwości

Miód gości na naszych stołach od wieków. Już starożytni nauczyli się wykorzystywać pracę pszczół i przekuwać we własne korzyści. Dzięki temu produktowi nasi przodkowie nauczyli się wytwarzać pierwsze słodkie wypieki. Dodatkowo znacząco wzmacniał on ich układ odpornościowy, gdyż miód ma rewelacyjny wpływ na ludzkie zdrowie. Ten produkt ma jeszcze jedną niezwykła właściwość, mianowicie nie psuje się.
Ze względu na wiele właściwości fizycznych i chemicznych, miód jest niezwykle wytrzymały i odporny na rozkład. Warto tutaj wspomnieć , czym w zasadzie jest miód, aby dokładnie wyjaśnić, czemu ten produkt jest tak długowieczny.

Dlaczego miód się nie psuje?


Miód jest niezwykle słodkim produktem pracy pszczół. Co ciekawe potrafią go również wytwarzać nieliczne os, np. gatunek z podrodziny Polistinae. Owady przetwarzają nektar kwiatów roślinnych miododajnych, a także różnych wydzielin występujących głównie na liściach drzew. Warto tu wspomnieć, że miód pszczeli różni się składem od miodu os, które to pobierają nektar również z roślin trujących dla człowieka. Dlatego też wytwarzany przez nie produkt może być przyczyną ciężkich zatruć wśród naszego gatunku. Ludzie również nauczyli się wytwarzać miód sztuczny, który jednak nie ma tak dobrych właściwości, jak pszczeli odpowiednik.

Niemieckiego U-Boota zatopił kaloryfer czy morski potwór? Nieprawdopodobna relacja kapitanaNiemieckiego U-Boota zatopił kaloryfer czy morski potwór? Nieprawdopodobna relacja kapitanaCzytaj dalej

Skąd pochodzi miód?


Pszczoły gromadzą miód w plastrach, gdzie ulega on stopniowemu dojrzewaniu. Miód w zależności od surowca, z jakiego powstał, może być wytworzony w różnych formach: spadziowej, nektarowej (kwiatowej) oraz mieszanej (nektarowo-spadziowej lub spadziowe-nektarowej). Produkt ten może przybrać konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej poprzez żółtą do brunatno-brązowej (charakterystyczną, chociażby dla miodu gryczanego). Co ciekawe, miód powstaje na skutek reakcji chemicznych zachodzących w przewodach pokarmowych pszczół. Tam też pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego sacharoza przekształca się w glukozę i fruktozę. Następnie pszczoły wydalają produkt i umieszczają w plastrach.

DZISIAJ GRZEJE:
1. Skarb Putina potężną bronią Rosji. Dzięki niemu ucisza Zachód i trzyma kraj na powierzchni

2. Normalny banknot 10 zł może kosztować fortunę. Wystarczy, że posiada jedną cechę

Niezwykłe właściwości produktu pszczół


Jak wynika ze źródeł naukowych, miód składa się w znakomitej większości z cukrów, które mają silne właściwości higroskopijne. Co to oznacza? Że nie zawiera on sam w sobie znamiennej ilości wody, natomiast ma on silne właściwości wchłaniające. Dzięki temu jest to względnie "suche" środowisko, w którym nie mogą rozwijać się mikroorganizmy, ponieważ nie mają dostępu do pożywienia. Dodatkowo miód ma specyficzną kwasowość (3-4,5 pH) co dodatkowo utrudnia przeżycie mikroorganizmów. To jednak nie wszystko. Decydującym czynnikiem jest fakt, że miód jest wytworem pszczół. Owady te, przed konsumpcją nektaru osuszają go za pomocą pracy skrzydełek, aby pozbyć się jak największej ilości wody. Gdy natomiast pochłoną go w ich żołądku, zaczyna działać oksydaza glukozowa. Dzięki temu przy wydalaniu miodu dochodzi również do wydalenia nadtlenku wodoru, który stanowi naturalną barierę ochronną.

Prawie 100 trzęsień ziemi na dobę w Yellowstone. Czy zbliża się globalna katastrofa?Prawie 100 trzęsień ziemi na dobę w Yellowstone. Czy zbliża się globalna katastrofa?Czytaj dalej


Dlatego też miód znajdowany w urnach ze starożytnej Grecji lub starożytnego Egiptu jest wciąż jadalny. Tym bardziej powinniśmy docenić pracę pszczół i dbać o ich przetrwanie.

źródła: smithsonianmag.com; wikipedia

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Zobaczyła małą kuleczką na ziemi. Po chwili wiedziała, że nie opuści szczeniaka
  2. 10 minut i gotowe, najpyszniejsze pod słońcem pierogi leniwe od Ani Starmach. Dosłownie rozpływają się w ustach
  3. Niemieckiego U-Boota zatopił kaloryfer czy morski potwór? Nieprawdopodobna relacja kapitana
  4. Znaleziono ślady życia w kosmosie. Przełomowe odkrycie na Wenus
  5. Polski przemysł wojskowy też ma powody do dumy. Sprzęt zatwierdzony przez NATO
  6. Zofia Czerwińska przeczuwała swoją śmierć. Aktorka wypowiedziała poruszające słowa w rozmowie z przyjaciółką

Następny artykuł