Stek
Źródło: Unsplash

Smażone mięso jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Naukowcy nie pozostawiają złudzeń

Artur ŁokietekArtur Łokietek
7 Września 2020

Przygotowując obiad z mięsem, bardzo często je smażymy, pieczemy a czasami nawet grillujemy. Okazuje się, że taka forma przyrządzania posiłków może być skrajnie niebezpieczna dla naszego zdrowia. Potwierdzają się tym samym znane od lat twierdzenia.

Jak to jest z tym smażeniem potraw? Od lat słyszymy, że ten sposób obróbki żywności jest niezdrowy, a zagościł w naszej świadomości na stałe i jest jedną z najpopularniejszych form przyrządzania potraw. Nowe badania rzucają jednoznaczne światło na całą sytuację.

Czy smażone mięso jest zdrowe?

Naukowcy i lekarze od wielu lat starają się odwieść ludzkość (że tak to ujmę, aby dodać powagi) od smażenia. I nie chodzi tu wyłącznie o potrawy mięsne, ale także i wszystkie inne. Smażenie to w końcu sposób gotowania do którego ludzie nie zostali "zaprogramowani". Powstaliśmy przystosowani do spożywania surowej, nieprzetworzonej żywności, aby z biegiem lat odkryć ogień i wszystko to, co się z nim wiąże, w tym pieczenie na nim mięsa. Tak, smażenie, pieczenie, a nawet grillowanie i "tostowanie" potraw leżą mniej więcej na tym samym poziomie na skali "bezpieczeństwa". Choć dziś zjedzenie smażonego steka, pieczonego kurczaka czy grillowanych żeberek nie stanowi dla nas problemu, nie oznacza to, że żadnego ryzyka z tym związanego nie ma.

Ziemia ma tak naprawdę 16 lat. Astronomowie potwierdzająZiemia ma tak naprawdę 16 lat. Astronomowie potwierdzająCzytaj dalej

Nowe ustalenia naukowców

Zgodnie z najnowszymi ustaleniami naukowców z University of South Australia i Gyeongsang National University (z Korei Południowej) smażenie/pieczenie/grillowanie mięs (warto zwrócić uwagę, że ich praca naukowa dotyczy stricte mięsa) jest jeszcze bardziej niezdrowe, niż moglibyśmy przypuszczać. Badacze przeprowadzili badania nad dwiema, skrajnie różnymi dietami - pierwsza grupa osób musiała raczyć się czerwonym mięsem "na niezdrowo" i przetworzonymi zbożami, druga zaś konsumowała orzechy, rośliny strączkowe, produkty z pełnego ziarna i potrawy z białym mięsem gotowane lub duszone. Okazuje się, że obróbka czerwonego mięsa w tak wysokiej temperaturze przyczynia się do wytwarzania związków niebezpiecznych dla naszego zdrowia.

Krowy idą w odstawkę. Naukowcy stworzyli stek za pomocą druku 3DKrowy idą w odstawkę. Naukowcy stworzyli stek za pomocą druku 3DCzytaj dalej

Czemu smażenie powinno być "fuj"

Zdaniem badaczy, smażenie i jemu podobne procesy obróbki mięs, przyczyniały się do ich karmelizacji. Jedzenie takiej żywności zwiększa tym samym poziom AGE (końcowych produktów zaawansowanej glikacji) we krwi, które mogą zakłucać normalną pracę komórek w naszym organizmie. "Spożycie pokarmów o wysokim AGE może zwiększyć nasze całkowite dzienne spożycie AGE o 25 proc., przy czym wyższy poziom przyczynia się do sztywnienia naczyń i mięśnia sercowego, zapalenia i stresu oksydacyjnego - objawów choroby zwyrodnieniowej" - powiedział dr Permal Deo z University of South Australia. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że badania te zakładały dwie, skrajnie różne diety - "zdrową" i "niezdrową", więc, choć naukowcom udało się jednoznacznie potwierdzić, iż wysokie temperatury niedobrze działają na produkty mięsne, samo spożywanie czerwonego mięsa w dużych ilościach, tak jak i produktów z przetworzonego zboża nie należy do najzdrowszych kuchennych idei. Badacze sugerują aby postawić na drugą dietę i lżejsze mięsa przygotowywane w wodzie czy na parze.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Wstrząsające wideo z polskiej wsi. 10-latki robiły okropne rzeczy kotu, wszystko nagrały
  2. Zmniejszy poziom złego cholesterolu i ureguluje ciśnienie krwi. Wyjątkowy sok zadziała też na wrzody i problemy z żołądkiem
  3. Doszło do poważnego wypadku radiacyjnego. Przez ponad rok zatajano informację
  4. Gwiazda muzyki zbuduje swoje własne miasto. To będzie prawdziwa Wakanda
  5. W Dooma zagracie na wszystkim. Nawet na... teście ciążowym
  6. Samolot przyszłości wzbił się w powietrze. Wygląda jak statek kosmiczny i jest ekologiczny
  7. Duży spadek przypadków zachorowań. Eksperci podali przyczynę

Następny artykuł