Techgame.pl > Technologie > KFC wydrukuje Ci kurczaka. Sieć fast-foodów będzie korzystać z biodruku 3D
Artur Łokietek
Artur Łokietek 19.03.2022 05:24

KFC wydrukuje Ci kurczaka. Sieć fast-foodów będzie korzystać z biodruku 3D

Smażony kurczak
Unsplash

"Dzień dobry, poproszę wydrukować jednego burgera roślinnego... i frytki do tego" - tak zapewne nieługo będziemy zamawiać posiłek w popularnym fast-foodzie. 

KFC szykuje nam rewolucje

Kentucky Fried Chicken, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się przede wszystkim w kurczakach. Firma od lat dominuje w segmencie przetwarzania i sprzedawania wyrobów z mięsa tych zwierząt. I choć niektórzy hejtują zmiany w składzie na przestrzeni ostatnich lat, a inni uwielbiają wszelkie "kubełki",firma zapowiada poważne zmiany. KFC ma już niedługo oferować nuggetsy z mięsa będącego sybstytutem kurczaka. Wszystko dzięki wykorzystaniu technlogii biodruku 3D. W celu realizacij planów podpisano kontrakt z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions. 

Kurczak drukowany w każdej restauracji

Nowa forma nuggetsów będzie bazować na komórkach kurczaka i materiale pochodzenia roślinnego. KFC zapewnia, że dzięki temu wytwarzanie żywności będzie lepsze dla środowiska, a ostateczny efekt będzie smakować niemal identycznie. "Technologia biodruku 3D, początkowo powszechnie używana w medycynie, obecnie zyskuje na popularności w produkcji żywności, na przykład mięsa. W przyszłości, dzięki szybkiemu rozwojowi takich technologii będziemy mogli zwiększyć dostępność produktów mięsnych pochodzących z druku 3D. Mamy nadzieję, że technologia stworzona dzięki naszej współpracy z KFC pomoże przyspieszyć wprowadzenie na rynek produktów mięsnych bazujących na komórkach" - wyjaśnił przestawiciel 3D Bioprinting Solutions Yusef Khesuani. 

Druk 3D to przyszłość ludzkości

Khesuani nie bezpodstawnie wspomniał o bardzo dużym docenieniu technologii druku 3D w medycynie. W końcu już dziś istnieją sposoby na drukowanie ludzkich organów, choć sama technologia jest niestety w powijkach. Na ten moment drukowanie organów do przeszczepów jest nieopłacalne i niezbyt sensowne - tkanki ulegają degradacji zanim cały proces się zakończy. Uczeni wiążą nadzieje na rozwój druku 3D również w kwestii żywności.

Powiązane