Techgame.pl > Nauka > Ikea szykuje olbrzymie zmiany. Fantastyczne wieści dla wielu klientów
Łukasz Kopciński
Łukasz Kopciński 19.03.2022 05:20

Ikea szykuje olbrzymie zmiany. Fantastyczne wieści dla wielu klientów

Szwedzkie klopsiki w restauracji IKEA
Misaochan, CC BY 4.0
  • IKEA już teraz oferuje roślinne zamienniki mięsnych potraw

  • W kolejnych latach działania proekologiczne w kuchni mają być zintensyfikowane

  • Nawet 80% żywieniowej oferty zostanie pozbawionych mięsa

IKEA ujawniła swój plan na poprawę warunków życia na Ziemi poprzez przystosowanie swojego menu do obecnych ekologicznych standardów. Mięsne produkty nie zostaną całkowicie usunięte, ale ich liczba mocno się zredukuje.

Zwierzęce mięso w odwrocie w IKEI 

Nastanie trudny czas dla tradycyjnych mięsożerców, a zarazem okres triumfu dla zwolenników przyrody i roślinnych zamienników potraw. IKEA jest zdeterminowana, by pozytywnie oddziaływać na środowisko, więc wyraźniej poprze stanowisko tych drugich.

Zobacz również: Lepiej sprawdź szuflady. Stary dokument znowu dużo wart

Jak wypowiadała się kierowniczka ds. zdrowia i zrównoważonego rozwoju szwedzkiej firmy Sharla Halvorson w filmie przygotowanym przez sieć sklepów dla własnego kanału YouTube: IKEA każdego roku sprzedaje miliard klopsików. Wyobraźmy sobie tylko, że chociaż część z nich będzie bezmięsna. Drastycznie zmniejszyłoby to pozostawiany przez nas ślad klimatyczny.

Do 2030 roku Szwedzi chcą osiągnąć status firmy w pełni przyjaznej środowisku. W ten plan wpisują się ostatnie informacje o zmniejszeniu wykorzystania mięsa zwierzęcego w potrawach.

Zobacz również: WHO ostrzega. W Afryce wybuchła nowa epidemia, nie żyją już 172 osoby

IKEA zapowiada, iż połowa dań z oferty restauracyjnej będzie roślinna. Ponadto w 80 procentach z nich nie uświadczymy czerwonego mięsa. Zmiany dosięgną również żywności pakowanej, która także w 80 procentach oparta zostanie na roślinności. 

Wymienione korekty w jadłospisie mają zostać wcielone w życie do 2025 roku. Biorąc pod uwagę istotną rolę, jaką IKEA pełni na rynku restauracyjnym, korzyści dla planety powinny być odczuwalne. Może to również dać innym sygnał do podobnych przemian. Z wegańskimi kurczakami eksperymentowało już przecież na przykład KFC.

IKEA twierdzi, iż jej klopsiki roślinne doskonale imitują smak mięsa, zatem nawet osoby nieprzekonane do takich potraw powinny ich spróbować. Przy podobnym smaku produkty przygotowane z białka, owsa, ziemniaków, jabłek i cebuli oddziałują na środowisko jedynie w czterech procentach w porównaniu do tradycyjnego produktu. 

Obecnie w ofercie Skandynawów dostępnych jest pięć pakowanych produktów na bazie mięsa. Są to klasyczne klopsy w dwóch rodzajach, także dwa typy kiełbasek oraz mrożona szynka świąteczna. W ramach wegetariańskich propozycji IKEA już teraz ma znacznie większy wybór. Znajdziemy tutaj trzynaście produktów.

Mięso z laboratorium propozycją ekologów 

Niedawno pisaliśmy o ambicjach Singapuru, aby przodować w ofercie alternatywnego mięsa. Tamtejszy rząd dał zielone światło dla wprowadzenia laboratoryjnych zamienników.

Póki co wiąże się to z wysokimi kosztami, ale firma EatJust zajmująca się projektem, otrzymała już pierwsze zapytania z restauracji. Autorzy projektu wierzą, że wraz z przypływem chętnych i rozrostem produkcji ceny mięsa generowanego w ten sposób zaczną spadać. Dotychczas na przeszkodzie stały regulacje prawne państw, które wymagają dodatkowych zgód na dopuszczenie mięsa z laboratorium. Singapur takiej aprobaty ostatnio udzielił.

Powiązane